Innovatieve toepassingen in Oost-Groningen

Het agrarische karakter van Oost-Groningen zorgde vroeger voor het ontstaan van een aantal sterke, aanverwante industrieën in de regio, zoals de aardappelzetmeel- en strokartonindustrie. Nog steeds zorgen lokale grondstoffen voor nieuwe producten. Daar kan Jakob Zwinderman (1962) alles over vertellen. Hij is één van de vijf Pekelder initiatiefnemers van de Innovatiehub Oost-Groningen (IHOG), een samenwerkingsverband van drie grote Oost-Groninger bedrijven: Avebe, HempFlax en Nedmag. Samen met onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool, veelal afkomstig uit Oost-Groningen, werken zij aan nieuwe toepassingen van lokale producten.

Zwinderman is projectleider van de IHOG. “We hebben de drie basisgrondstoffen van Oost-Groningen bij elkaar gebracht: aardappelen, hennep en magnesium. Op basis van die drie typische grondstoffen zoekt de Innovatiehub Oost-Groningen nieuwe mogelijkheden, bijvoorbeeld op het gebied van isolatie, cosmetica en sport. Concreet zou je dan kunnen denken aan isolatiematten van hennep, gedoopt in brandwerend magnesium en aan elkaar geplakt met lijm van aardappelzetmeel.”

Jakob Zwinderman

Hart voor de regio

Verrassende marktcombinaties dus. Toch zijn deze nieuwe producten geen doel op zich, maar een middel, zegt Zwinderman. “Waar het ons allemaal om gaat is de toekomst van Oost-Groningen. Alle betrokkenen hebben een hart voor de regio en willen de lokale economie versterken. Werkgelegenheid op hbo en academisch niveau zorgt ervoor dat jong talent niet weg hoeft te trekken naar de grote stad. En dat niet alleen: de producten ontwikkeld door de IHOG vereisen ook handwerk en dat betekent goede dingen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.”

“Uiteindelijk willen we dat iedereen hiervan profiteert. Het is hier zo prachtig, en je kunt hier fijn wonen. Het is tijd voor een positief imago.”

Bron: regiodealoostgroningen.nl

Translate »