Plattegrond IHOG 2023

IHOG Evenementen 2023

Afgelopen tijd is de IHOG bezig geweest met zowel de participatie als organisatie van een aantal evenementen. Het gehele jaar door zullen er evenementen worden georganiseerd – voor jong en oud.

Binnenkort staan de volgende evenementen op de agenda en deze agenda zal het hele jaar verder worden aangevuld.

Expeditie TopTalent

Expeditie TopTalent

Voor Expeditie TopTalent openden Zechsal pure magnesium en HempFlax Bv de deuren voor 15 jongeren van het MBO Noorderpoort in Winschoten. De studenten kregen hierbij rondleidingen door het pand en interessante presentaties over de werkzaamheden. Wij blijven het als IHOG belangrijk vinden dat jongeren in verschillende leeftijdsgroepen kennis kunnen maken met deze prachtige bedrijven uit de regio!

Waar?                  Veendam & Oude Pekela
Wanneer?           14 november

Regiodeal IHOG

Bijeenkomst Regio Deal Marcel Moes

8 november kwamen wij samen voor een bijeenkomst van Regio Deal Oost-Groningen met andere initiatieven uit Oost-Groningen. Deze historisch innovatieve regio, bouwt voort op het erfgoed van pioniers zoals Aletta Jacobs en investeert nu in moderne innovatie-initiatieven zoals MakeportMercurius en ons als IHOG. Deze samenwerking tussen ondernemers, onderwijs, overheden en inwoners heeft tot doel een bloeiend innovatienetwerk te creëren, ondersteund door de Regio Deal Oost-Groningen om een kennis- en innovatie-ecosysteem te versterken en doorlopende leerlijnen te ontwikkelen. Wij zijn erg dankbaar voor de steun van Regio Deal Oost-Groningen en kijken uit naar de ontwikkelingen in de regio.

Waar?                  Stadskanaal
Wanneer?           8 november

  Gronings Vuur

  Opening Gronings Vuur

  Tijdens de opening van Brandstof, onderdeel van Gronings Vuur 2023 presenteerde onze projectleider Jakob het verhaal van IHOG, waarbij de nadruk lag op de kracht en verbondenheid van de regio. In de presentatie kwam het PlantJeBandje (van ondernemer Bert Venema) uiteraard ook aan bod, een milieubewust festivalbandje en keycord gemaakt van hennep, dat achteraf geplant kan worden voor de mooiste bloemen.

  Waar?                  Veenkoloniën
  Wanneer?           30 oktober

  Dutch Design Week IHOG

  Material Magic op Dutch Design Week

  Net als vorig jaar, was Material Magic wederom aanwezig op de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven, het grootste designevenement van Noord-Europa. Dit jaar vond dit evenement plaats van 21 tot 29 oktober en was een groot succes. Het meubilair wekte veel interesse bij de bezoekers.

  Waar?                  Eindhoven
  Wanneer?           21 – 29 oktober

   IHOG showcasehuis

   Presentatie duurzaam IHOG-showcasegebouw

   Op het Zernike campusterrein in Groningen Stad wordt een showcasehuis gebouwd door studenten van de studie Built Environment met de drie grondstoffen uit Oost-Groningen van Avebe, Nedmag en HempFlax. Het interieur wordt verzorgd door studenten van de kunstacademie Minerva. Op 18 oktober vond een presentatie plaats waarin de eerste concepten werden laten zien. Het belooft een prachtig gebouw van de toekomst te worden.

   Waar?                  Zernike, Groningen
   Wanneer?           18 oktober

   Water for Life

   Nationale Kraanwaterdag

   Ook in Oude Pekela was het op 27 september Nationale kraanwaterdag. Deze dag is gewijd aan het vieren van ons hoogwaardige kraanwater, dat altijd beschikbaar en milieuvriendelijk is! Hier werd de jeugd in Oude Pekela iets bijgebracht over het belang van schoon kraanwater, de inspanningen om het schoon te houden en hoe iedereen kan bijdragen aan het verminderen van plastic afval door kraanwater te drinken in duurzame flessen en glazen.

   Waar?                 Oude Pekela
   Wanneer?           27 september

    Material Magic London

    Material Magic in London

    De opwindende reis van ‘Material Magic’ zette zich tussen 20 en 23 september voort. Het unieke meubilair, vervaardigd uit de lokaal gewonnen grondstoffen aardappelzetmeel, magnesium en hennep, trok veel belangstelling tijdens de ‘Material Matters Fair’ in Londen.

    Waar?                 Tower Wharf, London
    Wanneer?          20 – 23 september

    Opening seizoen OndernemersAcademie Oost-Groningen

    Opening seizoen OndernemersAcademie Oost-Groningen

    Op 12 september startte weer een nieuw seizoen van de Ondernemersacademie. De Ondernemersacademie Oost-Groningen is een initiatief van stichting De Compagnons, Noorderpoort en regionale organisaties, en biedt studenten een intensief tien maanden durend leertraject met workshops, ondernemingsplantraining, regionaal ondernemersnetwerk en persoonlijke coaching door ervaren ondernemers, inclusief de kans op startkapitaal voor de meest veelbelovende student-ondernemer. Als IHOG zijn wij betrokken bij deze mooie onderneming met o.a. het geven van trainingen.

    Waar?                  Noorderpoort Stadskanaal
    Wanneer?           12 september

     foto Topia Tiles

     Topia Tiles in Campis Assen

     Tijdens de expositie New Treasures in Campis, het podium voor hedendaagse kunst in Assen, waren de magnesium tegels van Sarah Peyrel te bewonderen. In deze tegels zijn een stijlvolle en kunstige toepassing van magnesium, geleverd door Nedmag.

     Waar?                  Nedmag en IHOG-kantoor in Veendam & HempFlax in Oude Pekela
     Wanneer?          3 september – 1 oktober

     Noorderzon Material Magic IHOG

     Bijdrage-bijeenkomst IHOG Noorderzon

     Tijdens het Noorderzon Festival dit jaar leverde PlantJeBandje duurzame festivalbandjes gemaakt van hennep, en was de expositie van Material Magic te bewonderen in het Forum. Om de bijdrage van deze twee startups te vieren, organiseerden wij een evenement waarin de werkzaamheden werden toegelicht en het glas werd geheven.

     Waar? Forum, Groningen
     Wanneer? 23 augustus

      NPG IHOG

      Werkbezoek NPG aan Nedmag

      Op 23 juni bracht een delegatie van het Nationaal Programma Groningen een werkbezoek aan de Innovatiehub Oost-Groningen. IHOG brengt regionale grondstoffen en bedrijven samen om duurzaam te innoveren. Zo benutten we de kracht van de regio en versterken we de Noordelijke economie. Tijdens de rondleiding over de locatie van Nedmag (waar IHOG sinds 2019 kantoor houdt) werden een aantal IHOG-projecten en partners gepresenteerd waaronder HempFlax, PlantJeBandje, Zechsal, magnesium-verrijkt zetmeel en Material Magic.

      Waar? Nedmag, Veendam
      Wanneer? 23 juni

      VNG IHOG

      VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) Jaarcongres

      Het jaarcongres van de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) werd dit jaar gehouden in Groningen. Bij het historische fabrieksgebouw van HempFlax heeft de Gemeente Pekela bestuurders, ambtenaren, experts, en andere belanghebbenden uit het hele land ontvangen. Hier
      hebben Andre Heeres en Jakob Zwinderman de bezoekers meegenomen in het verhaal en projecten van IHOG. Daarnaast was Material Magic van Jack Brandsma te bewonderen en heeft Linde Snijders de bijzondere plek en werkzaamheden van HempFlax toegelicht. De economische boost van Oost- Groningen, mede door nieuwe innovatieve toepassingen van lokale materialen, staat hier centraal.
      Wij kijken terug op een mooie en goed georganiseerde middag, met dank aan Nationaal Programma Groningen en Regio Deal Oost-Groningen.

      Waar? HempFlax, Oude Pekela
      Wanneer? 13 & 14 juni

       WCSF

       Zechsal en André Heeres op het World Congress on Science and Football

       Het WCSF is een internationaal evenement dat wetenschappers en voetbal experts samenbrengt om de nieuwste ontwikkelingen en inzichten op het gebied van voetbal wetenschap te delen. Zechsal was hier aanwezig samen met André Heeres om hun verhaal te vertellen over de krachtige werking van magnesium op spierherstel.

       Waar? UMCG, Groningen
       Wanneer? 24 – 26 mei

       Material Magic Milaan

       Material Magic op de Isola Design Week di Milano

       Material Magic is het innovatieve meubilair gemaakt van aardappelzetmeel, magnesium en hennepvezel, ontworpen en onderzocht door Jack Brandsma. Het meubilair heeft inmiddels veel waardering gekregen op diverse evenementen, zowel in binnen- als buitenland. Één van deze exposities is het Isola Design Week in Milaan. De Isola Design Week is een jaarlijks evenement in Milaan dat creatieve designexposities, installaties en activiteiten samenbrengt in de bruisende wijk Isola, waarbij innovatie en kunstzinnigheid worden gevierd. Hier was Material Magic als een vis in het water.

       Waar? Isola Milaan, Italië
       Wanneer? 18 april – 23 april

        Adopt-idee-eindpresentatie-

         

        AdoptIDee 2023

        In de periode april tot juni hebben zes scholen uit de regio Oost-Groningen meegedaan aan AdoptDee. Er worden rond de 120 leerlingen verwacht die aan 10 ondernemers worden gekoppeld.
        De leerlingen gaan aan de slag met een vraagstuk van de ondernemer. Bij de eindpresentatieworden de ideeën voorgelegd aan elkaar, leerlingen en ondernemers. Een actiegerichtekennismaking tussen jonge mensen en het bedrijfsleven in de regio.

        De deelnemende bedrijven zijn
        Koerts Dakwerken, Airco-Fin, Avebe, Nedmag, HempFlax en Zechsal, mede georganiseerd door PNO Consultants en ons van IHOG.

        Waar? Oude Pekela, Nieuwe Pekela, Veendam & Stadskanaal
        Wanneer? 11 april – 23 juni

        AdoptIdee: https://adoptidee.nl/pekela/

         Website foto AdoptIdee

         Grasnapolsky: expositie van onze ‘Bewust meubilair’ materialen

         Vanuit IHOG leveren wij dit jaar festivalbandjes van hennep voor Grasnapolsky, het grootschalige festival vol muziek, kunst en cultuur, dat plaatsvindt in de voormalige strokartonfabriek ‘de Toekomst in Scheemda. Daarnaast wordt het bewuste meubilair (in samenwerking met Jack Brandsma en Minerva) tentoongesteld en wordt ons verhaal verteld aan de bezoekers. Mooi om op deze manier een steentje bij te dragen aan dit prachtige festival.

         IHOG is partner van Grasnapolsky

         Wanneer? 10-12 maart 2023
         Waar? Fabriek de Toekomst, Scheemda

         Offcourse Minerva IHOG

         OffCourse programma Minerva

         3 Maart ging een groep studenten van de kunstacademie Minerva op excursie naar onze regio om een bezoek te brengen aan Nedmag en HempFlax. In het kader van een off-course programma namen Sarah Peyrel en Sebastiaan Baar de studenten mee naar aanleiding van hun ontwikkelingen omtrent Material Magic, het bewuste meubilair (o.l.v. Jack Brandsma), dat al een tijd te bewonderen is op verschillende kunstexpo’s.

         Met deze excursie gingen zij met de studenten terug naar de
         oorsprong van de grondstoffen die de basis leggen voor het meubilair.

         Waar? Nedmag in Veendam & HempFlax in Oude Pekela
         Wanneer? 3 maart

         KABK

         Rondleiding Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten

         Dinsdag 21 februari kwam kunstenaar en designer Krijn Christiaansen langs met een groep studenten van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten uit Den Haag om een kijkje te nemen bij Nedmag, HempFlax en ons. Een reis terug naar de oorsprong van de mooie materialen die gebruikt worden in hun ontwerpen. Goed initiatief om zo in de relatie te duiken tussen de materialen en hun oorspronkelijke omgeving. KABK, we hebben jullie met plezier ontvangen en zijn benieuwd hoe de indrukken van deze dagen zich vertalen in nieuwe kunstwerken!

         Waar? Nedmag en IHOG-kantoor in Veendam & HempFlax in Oude Pekela
         Wanneer? 21 februari

          Website foto Zechsal MM

          Expeditie Toptalent: Rondleiding MBO Noorderpoort studenten

          Woensdag 8 februari worden studenten van MBO Noorderpoort Winschoten rondgeleid bij Makeport Mercurius in Stadskanaal en Zechsal in Veendam. Deze bezoeken zijn een onderdeel van Expeditie Toptalent, een samenwerking tussen Noorderpoort en IHOG. De vorige rondleiding was op 15 november bij HempFlax en Nedmag. Het gaat om een bezoek van 30 MBO studenten vanuit de opleidingen bedrijfsadministratie en secretarieel. Tijdens de bezoeken maken zij kennis met de bedrijven, met een focus op het gebied van administratie en logistiek.

          Waar?  Makepoort Mercurius, Stadskanaal & Zechsal in Veendam
          Wanneer?   8 februari 2023

          Zechsal: https://www.zechsal.nl/

          Makeport: https://www.makeportmercurius.nl/

          IHOG Evenementen 2022

          De IHOG is bezig geweest met zowel de participatie als organisatie van een aantal evenementen in 2022. Het gehele jaar door werden er evenementen georganiseerd – voor jong en oud.

          De volgende evenementen stonden op de agenda.

          IHOG activiteiten kalender 2

          IHOG Evenementen 2022

          Afgelopen tijd is de IHOG bezig geweest met zowel de participatie als organisatie van een aantal evenementen. Het gehele jaar door zullen er evenementen worden georganiseerd – voor jong en oud.

          Binnenkort staan de volgende evenementen op de agenda.

          DDW-oktober-2022

          Dutch Design Week: Wat gebeurt er als je hennepvezels met magnesium en aardappelzetmeel combineert? Studenten van Academie Minerva zijn hiermee aan de slag gegaan en hebben duurzame producten ontworpen. Deze prototypes zijn dit najaar te bewonderen tijdens de Dutch Design week in Eindhoven!

          Wanneer? 22 tot en met 30 oktober 2022

          Waar? Verspreid over Eindhoven

          Toneelstuk “Pekels Goud”: In oktober wordt de Wedderwegkerk in Oude Pekela omgetoverd tot een uniek theater. Dan

          wordt in -en rond de kerk het stuk ‘Pekels Goud’ uitgevoerd. Een theaterstuk speciaal geschreven rond de verhalen van legendarische mensen uit het verleden en de kracht van Oude Pekela in het heden én de toekomst. Dus niet alleen terugkijken, maar vooruitkijken.

          Wanneer? Op vrijdag 14 en zaterdag 15 oktober 2022
          Waar? Wedderwegkerk; Hendrik Westerstraat 114 in Oude Pekela

          Veur-Aaltied

          Chemelot Geleen; ‘Bewust meubilair

          Wanneer? vanaf nu t/m september
          Waar? Chemelot Industrial Park
          6167 RD Sittard-Geleen

          Prinsjesmarkt 2019 | ©Remco den Arend

          Prinsjesfestival: In de week voor en op Prinsjesdag wordt jaarlijkse het Prinsjesfestival gehouden in Den Haag. Prinsjesfestival viert onze democratische rechtsstaat, want het is een groot goed om in een democratie te leven. Ieder jaar biedt het festival een programma vol feestelijke en inhoudelijke activiteiten. Tijdens de Prinsjesmarkt aanwezig zijn met een stand met diverse producten van Zechsal, Hempflax en IHOG. Kom langs en laat je verrassen door het moois uit de regio!

          • Wanneer? 17 september 2022
          • Waar? Hofvijver te Den Haag
          make-port-mercurius-

          Regiodag – Oost Groningen: Tijdens het tweedaagse werkbezoek van Regio Deal – Oost Groningen gaat IHOG een presentatie geven en daarnaast zal er ook een excursie zijn (dit in samenwerking met Makeport Mercurius). Makeport Mercurius is net zoals de IHOG een innovatief initiatief die ondernemers en onderwijs in de regio versterkt.

          • Wanneer? 8 en 9  september 2022
          • Waar? Makeport Mercurius in Stadskanaal
          AOG-studiedag over innovatie bij Nedmag/IHOG: In het programma van de AOG zal er een werkbezoek aan Nedmag in Veendam plaatsvinden. Daarnaast zal er kennis gemaakt worden met de innovatiehub om ze laten zien hoe de kracht van de regio optimaal benut kan worden. Met als doel om gezamenlijk duurzame producten te produceren voor de markt van de toekomst.

           

          • Wanneer? 6 september 2022
          • Waar? Nedmag te Veendam
          Nedmag-voor-AOG-

          Eindpresentatie AdoptIDee: De afgelopen maanden hebben de leerlingen van de Hendrik Westerschool gewerkt aan AdoptIDee. Een samenwerking tussen de school en de lokale bedrijven (zoals Nedmag, Zechsal en HempFlax) met de hulp van de Innovatiehub Oost-Groningen. De leerlingen zijn bij de bedrijven geweest en hebben hun indrukken verwerkt in een poster en een quiz (per bedrijf), die tijdens de eindpresentatie gepresenteerd zullen worden.

          Wanneer? 6 juli 2022
          Waar? In de MFC de Binding te Oude Pekela

          Adopt-idee-eindpresentatie-
          HIF-foto-

          Hanze Impact festival: Tijdens de bijeenkomst laat je je inspireren, vergaar je inzichten over de hedendaagse onderzoeken van de HanzeHogeschool en wat de effecten zijn voor onze samenleving. Daarnaast biedt het Hanze Impact Festival een mogelijkheid om mee te praten over hoe we deze prachtige regio verder kunnen ontwikkelen.

          Wanneer? 15 juni 2022
          Waar? Van Olsttoren, Zernikeplein 7 in Groningen

          Uit het Moeras: De expositie “Uit het Moeras” is een project van het
          dagblad van het Noorden waarin familieverhalen uit de Groningse en
          Drentse Veenkoloniën centraal staan.

          Wanneer? v.a. 10 april 2022
          Waar? vanBerensteyn, Veendam

          Uit-het-Moeras
          Antropoceen-Kunsthal-Helmond
          Antropoceen Kunsthal Helmond-2

          Antropoceen: Naast Material District zullen er ook diverse duurzame
          prototypes/producten worden tentoongesteld tijdens de expositie
          ‘Antropoceen’ in het Museum Kunsthal te Helmond.

          Wanneer? 10 april – 11 september 2022
          Waar? Kunsthal Helmond

          Translate »